Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΛΗΓΟΥΡΙ




Πλιγούρι. Yγιεινό και ξεχασμένο...


Πλιγούρι, πουργκούρι, μπλουγούρι, χόντρος ή πιο απλά αλεσμένο σιτάρι. Mπορεί η ονομασία να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε, όμως η διατροφική του αξία μένει ίδια - και είναι υψηλή.
Tο περίεργο ωστόσο είναι ότι, αν και μας παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, το χρησιμοποιούμε όλο και πιο σπάνια στην κουζίνα μας. Tα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα διάφορα αρτοσκευάσματα, το ρύζι και τα μακαρόνια, έχουν πάρει τις τελευταίες δεκαετίες τη θέση τους στο τραπέζι μας. Έτσι, μπορεί παλιότερα να το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν πιλάφι και ντολμάδες, σήμερα όμως μόνο μερικές παραδοσιακές συνταγές μάς θυμίζουν ότι υπάρχει.



ΥΛΙΚΑ :300 γραμμάρια πλιγούρι
              1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
              1 πιπερία πρασινη
              1 πιπερία κόκκινη
              1 πιπερία κίτρινη
              1 μεγάλη χούφτα μαιντανό ψιλοκομμένο
             1 μεγάλη χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο 
           χυμο και ξύσμα απο 1 λεμόνι
          ελαιόλαδο
          πιπέρι,αλάτι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 1ον) βράζετε το πληγούρι σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζετε.
                        2ον)ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσρόλα και ρίχνετε τα κρεμμύδια και τις πιπερίες.Ανακατεύεται με κουτάλα μέχρι τα υλικά να μαραθούν, για 5 λεπτά περίπου, και προσθέστε το πληγόυρι.
                      3ον) συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το πληγόυρι να πάρει χρώμα και αλατοπιπερώνετε.Στην συνέχεια αποσύρεται την κατσαρόλα απο την φωτία.
                   4ον)Την μεταφέρετε στην επιθυμητή σαλατιέρα,πασπαλίζετε με δυόσμο,μαιντανό και ξύσμα λεμονιού.Περιχύνετε το χυμό λεμονιού και σερβίρεται αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου