Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

ΓΕΜΙΣΤΟ...ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ...

 

ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ:
3 φλιτζάνια αλέυρι σκληρό για τσουρέκια
1/3 φλιτζανιού κακάο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
100 γρ βούτηρο τα 20 γρ λιωμένο
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι,2 αβγά ελαφρά χτυπημένα


ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
2 κουτ.γλυκού κανέλα
3/4 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας
1/4 φλιτζανιού αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη και χοντροκομμένη


ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 κουτ.σούπας λικέρ καφέ
2-3 κουτ.γλυκού γάλα,αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα για πασπάλισμα




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Ετοιμάζουμε την ζύμη:σε μεγάλο μπολ,ανακατεύουμε1 και 1/4 φλιτζανιού αλεύρι με το κακάο και τη μαγιά.Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα μαζί με το βούτηρο, τη ζάχαρη και το αλάτι,μέχρι να λιώσει το βούτηρο.Προσθέστε το μίγμα στο μπολ με το αλέυρι,μαζί με τα χτυπημένα αβγά.Ζυμώνετε τα υλικά με το μίξερ και προσθέστε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι,μέχρι η ζύμη σας να είναι εύπλαστη.Κάνετε τη ζύμη μπάλα και την αφήνετε να φουσκώσει.Ανοίγετε την ζύμη σε ένα παραλληλόγραμο και την αλείφετε με 2 κουταλιές λιωμμένο βούτηρο.Ανακατεύεται τα υλικά της γέμισης,πασπαλίζετε με αυτά την ολόκληρη επιφάνεια της ζύμης και την τυλίγετε σε ρολό ξεκινώντας απο την πλατιά πλευρά.Τσιμπάτε με τα δάχτυλα την ένωση για να κολλήσουν καλά οι 2 πλευρές και τοποθετείτε το ρολό,με την ένωση προς τα κάτω,σε λαμαρίνα στρωμένη με βουτηρωμένη λαδόκολλα.Ενώνετε τις 2 άκρες του ρολού έτσι ώστε να σχηματίσετε κουλούρα και με ένα κοφτερό μαχαίρι,κάνετε 16 τομές με απόσταση 3εκ. περίπου μεταξύ τους,απο την εξωτερική πλευρά έως τα 3/4 του κέντρου της κουλούρας.Έπειτα την σκεπάζετε και την αφήνετε για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.Ψήνετε το τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C  για 30 περίπου λεπτά.Αν αρχίσει να παίρνει πολύ χρώμα,το καλύπτετε 20 λεπτά με αλουμινόχαρτο.Το αφήνετε να κρυώσει σε μια σχάρα.Ετοιμάζεται το γλάσο:αναμιγνύεται τη ζάχαρη με το λικέρ και το γάλα.Γλασάρετε το τσουρέκι,το πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα φιλέ και σερβίρεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου